Primăria Comunei Băcioi

Bine ați venit!

Biserica

9376870462_9594b7cfda_o
Biserica „ Sfinții Voievozi Arhangheli Mihail și Gavriil.

Biserica din comuna Băcioi, mun. Chişinău, este atestată documentar pentru prima dată într-un document de arhivă datat cu anul 1775.

Cuprinsul documentului reflectă, în general, situaţia social economică a satului Băcioi, uezdul Lapuşna, menţionînd şi despre existenţa unei biserici de rit creştin-ortodox, confecţionată din lemn, fără a se specifica anul construcţiei.

Biserica din piatră a fost construită între anii 1866-1867, ре timpul păstoririi preotului Constantin V.Hartie, în cinstea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Biserica este construită in stil rusesc, în forma de corabie în colţuri. Interiorul bisericii e spaţios, cu zugrăveală pe pereţi.

Din cauza unui incendiu de la începutul secolului al XlX-lea, tezaurul bisericesc a fost distrus.

9374089349_f41c544f01_o
Poarta bisericii.

Începând cu anul 1898 şi până la Marea Unire, în cadrul bisericii a activat о Şcoală de fete, susţinută şi de zemstva sătească.

În perioada calvarului sovietic, biserica din comuna Băcioi a rezistat curentului ateist, promovat în masă, fiind printre puţinele biserici din Basarabia care au activat neântrerupt.

Un rol decisiv în acest sens l-au avut preoţii Vasile Petrache şi Gheorghe Bucarciuc, care s-au straduit să menţină vie flacăra credinţei.

Actualmente în biserica din comuna Băcioi slujesc 2 preoţi: parohul Diodor Tătaru şi preotul Andrei Rusu.

De asemenea sunt create condiţii favorabile pentru restabilirea legăturilor de veacuri dintre şcoală şi biserică, legături interzise prin legislaţia şi ideologia sovietică. Biserica, în persoana parohului Diodor Tătaru menţine relaţii strânse cu societatea.

La sfântul locaş activează două coruri: unul de maturi şi altul pentru copii. Concomitent, la şcoala primară se predă religia ca obiect de studiu.

Adresa juridică a bisericii: mun. Chişinău, comuna Bacioi, tel.: (+37322)38-10-53;